Blog

Rockwool kiest voor een betere dozen handling

Wie heeft nu nog nooit van Rockwool gehoord? Een doorwinterde speler in de markt van rotswolproducten waar het zichzelf wereldleider mag noemen. De groep stelt een bescheiden 10.500 gemotiveerde mensen te werk doorheen 38 verschillende landen.

Rotswol speelt een centrale rol voor elk bedrijf binnen de Rockwool Group, aangezien het fungeert als basismateriaal voor vrijwel elk product dat zij fabriceren. Rotswol wordt dan ook gebruikt in tal van toepassingen in heel wat verschillende sectoren. Zo voorzien zij vele firma’s van bouwisolatie, akoestische plafonds en externe gevelbekledingsystemen, maar hun producten worden zeker en vast ook gebruikt in overige sectoren zoals de glastuinbouw, procesindustrie, scheepvaart en dergelijke.

Bij Rockwool primeert het welzijn van het personeel

Naast een passie voor ondernemen bezit Rockwool ook een groot hart voor het welzijn van hun personeel. Om hun medewerkers te ontlasten hebben zij voor hun productiesite in België geïnvesteerd in verschillende ergonomische hef- en tiloplossingen van TAWI.

De ergonomische uitdagingen

Jarenlang werden dozen tussen de 20 en 30kg manueel gestapeld op een pallet. Na een korte berekening werd geconcludeerd dat elke operator ten minste 7200kg versleurde per shift. U begrijpt natuurlijk ook dat dagelijks 7200kg behandelen geen al te positieve effecten heeft op het lichamelijke welzijn van de medewerkers.

Daarnaast moest er af en toe een machine omgebouwd worden om een andere matrijs in te monteren. Zo’n matrijs heeft een gewicht van maximaal 100kg en ook hier had Rockwool graag een oplossing voor gezien.

Ten slotte werd dagelijks de geleidings-as gedemonteerd, aangepast en opnieuw gemonteerd op de machine. Ook dit was een zware karwei waar ze twee stevige beren voor dienden in te schakelen. Hier wilde Rockwool niet enkel de gezondheid van hun operatoren sparen, maar ook nagaan of hier eventueel een man kon uitgespaard worden.

Net om al bovengenoemde redenen besliste Rockwool om ergonomie een prioriteit te maken en bijgevolg hierin te gaan investeren.

De ergonomische oplossingen

Logitrans stak hiervoor de koppen samen met Rockwool om ter plaatse de material handling uitdagingen te gaan analyseren. Op die manier was het mogelijk om de beste oplossing voor hun uitdaging aan te bieden.

Rockwool investeerde in maar liefst vijf vacuüm hefsystemen, om palletten te kunnen laden. Daarnaast kozen zij ook voor twee hefwagens met aangepaste tooling, zodat zowel de geleidings-as als de matrijzen zonder enige fysieke belasting behandeld kunnen worden.

Danny Flass, supervisor van de productielocatie in België, verduidelijkt de keuze met de volgende woorden:

“De investering in Tawi-hulpmiddelen rendeert snel vanwege de duidelijke gezondheidsvoordelen voor de medewerkers.”

Hulp nodig...

Gerelateerde artikels

1 min

Fijne feestdagen!

We kijken uit naar 2024 en zijn benieuwd naar de vele nieuwe opportuniteiten die het nieuwe jaar te bieden heeft!
25 jaar logitrans

25 jaar Logitrans Belgium

Dit jaar wordt een feestjaar voor Logitrans Belgium want in 2023 bestaan we 25 jaar! Reeds 25 jaar bieden we ergonomische tilhulpen op maat voor tal van klanten.