Blog

Ergonomie van Logitrans bezorgt Kaasbrik hoger rendement met betere kwaliteit en verhoogde veiligheid.

Er bestaat een heel grote kans dat de kaas die ze in het Limburgse Kaasbrik verwerken ooit al op jouw bord lag. Kaasbrik verwerkt en verpakt namelijk zo’n 10.000 ton kaas per jaar en dit uitsluitend voor B2B-klanten. Pieter Romanus, Operations Manager verduidelijkt:

“we leveren als eindproduct gemalen kaas af in allerlei mogelijke vormen zoals schilfers, blokjes, fijn en grof geraspte kaas en ga zo maar door. Zo exporteren we onze geraspte kazen naar meer dan 20 landen wereldwijd in gekoelde omstandigheden naar voornamelijk pizzagroothandels, distributeurs en industriële voedingsfabrikanten. Naast onze eigen merken Kaasbrik en Pizzaiolo hebben we ook heel wat private labels.”

Welzijn van de mensen voorop

Kaasbrik is een 100% familiebedrijf (Familie De Turck) met een dertigtal medewerkers en dit in volle expansie. In de productie staan drie volautomatische lijnen en een voorbewerkingslijn die de aangekochte blokken kaas verwerken tot hun eindproduct.

Deze blokken kaas, voornamelijk mozzarella en Emmentaler, worden in verschillende formaten aangeleverd, tot blokken van wel 120kg. Ondanks de hoge graad van automatisering in dit bedrijf zijn er nog wel enkele manuele handelingen nodig die belastend zijn voor hun medewerkers en waarvoor ze dus aangepaste oplossingen zochten.

Pieter Romanus legt uit:

“Het welzijn van onze mensen staat voorop. Daarom zijn we al langer bezig met ergonomie en maakten we al geruime tijd gebruik van onder andere hoogheffende palletwagens en een vacuümhefsysteem voor het manipuleren van de blokken kaas van de pallet naar de kaplijn. Omdat onze vorige vacuümheffer versleten was en de grootste blokken kaas niet aan kon, keken we uit naar een nieuwe hefinstallatie met meer hefcapaciteit en die bovendien beter aansloot bij de noden van hygiëne en voedselveiligheid.”

Meedenken met de klant

Dergelijke installaties zijn op het lijf gesneden van Logitrans dat binnen ATS Groep oplossingen biedt op vlak van interne logistiek en tiloplossingen en dit alles vanuit een ergonomische invalshoek. Bram Decock van Logitrans verduidelijkt:

“Via onze oplossingen zorgen we ervoor dat medewerkers op een ergonomische manier lasten kunnen heffen om zo rugklachten te vermijden en bijgevolg het ziekteverzuim te reduceren. Een bijkomend voordeel van onze oplossingen is dat de medewerkers flexibeler kunnen worden ingezet en dat de productiviteit en efficiëntie omhoog gaat. We zijn dan ook heel graag ingegaan op de uitnodiging van Kaasbrik om voor de vacuümhefinstallatie een aanbieding te maken”.

Pieter Romanus: “Logitrans heeft ons enthousiast gemaakt door mee te denken en ons advies te geven. Bram kwam langs voor de hefinstallatie, maar zag bij de rondgang in de productie nog enkele logistieke uitdagingen en mogelijke verbeterpunten en deed ook onmiddellijk een voorstel voor het interne transport en de manipulatie van onze rollen verpakkingsfolie. Tot dan was dit een belastende taak voor onze mensen. Het voorgestelde toestel, een Tawi Protema hefkarretje, was onmiddellijk een schot in de roos.”.

Bram verduidelijkt: “inderdaad, we kijken effectief naar de noden van de klant. Advies is onze topprioriteit en we bieden enkel een oplossing als we een garantie kunnen geven op verbetering van de werksituatie. We streven naar een lange termijnrelatie om zo mee te groeien met de klant. Zo willen we ook dat onze producten eerst uitvoerig getest worden met de producten van de klant. Zo is de klant zeker dat zijn investering ook werkt.”

“Uiteindelijk zijn het die demo’s en testen die ons overtuigd hebben om met Logitrans in zee te gaan. Onze mensen konden het zelf eerst uitproberen en feedback geven. Na de demo wisten we dat de toestellen een beetje aangepast moesten worden en Logitrans heeft dit op ons maat geleverd voor een optimaal gebruiksgemak” legt Pieter uit.

Door de inzet van deze ergonomische heftoestellen kunnen ze bij Kaasbrik op een ergonomische en snelle manier de werkposten bedienen en gaat de productiviteit en veiligheid naar omhoog. Een win-winsituatie voor de medewerkers en de directie.

 

 

Ergonomische oplossingen in de productie van Kaasbrik:

  • TAWI Pro80 heftoestel met plateau en V-block ter manipulatie van folierollen tot 80 kg op de verpakkingsmachine
  • TAWI VacuEasylift VM120, vacuümheffer met FDA-gekeurde rubber voor de manipulatie van kazen tot 120 kg.
  • Inox hoogheffende palletwagen EHL1004 voor het op ergonomische werkhoogte houden van de pallet met kazen.

Dit project werd gerealiseerd bij Kaasbrik.

Hulp nodig...

Gerelateerde artikels

1 min

Fijne feestdagen!

We kijken uit naar 2024 en zijn benieuwd naar de vele nieuwe opportuniteiten die het nieuwe jaar te bieden heeft!
25 jaar logitrans

25 jaar Logitrans Belgium

Dit jaar wordt een feestjaar voor Logitrans Belgium want in 2023 bestaan we 25 jaar! Reeds 25 jaar bieden we ergonomische tilhulpen op maat voor tal van klanten.