Ergonomische optimalisatie bij Cretel NV

Van twee markten thuis

Als je al eens kan genieten van een heerlijk stukje vlees of een knapperig gebakken visfilet, dan bestaat er een grote kans dat u al onrechtstreeks in contact bent gekomen met Cretel.

Logo Cretel by ATS

In zowel de vlees- en visindustrie is Cretel namelijk een zeer gekende naam. Met jarenlange ervaring bouwen zij machines voor het bewerken van het vlees en de vis die dagelijks op uw bord beland. Dit zijn doorgaans bewerkingen zoals het ontvellen, ontvliezen en het ontzwoerden.

Daarnaast verzorgen zij ook het hygiënische aspect voor talloze bedrijven die actief zijn in de logistieke en voedingssector. De fruitbakken voor uw appels, de palletten waarop uw inkopen worden geleverd. De kans bestaat dat deze in optimale hygiënische toestand verkeren dankzij een tussenkomst van Cretel.

Hun aanbod was- en droogsystemen implementeren zij in de processen van hun klant. Deze taken eisen dan ook vaak het nodige maatwerk en Cretel stelt zich hier graag flexibel op.

Een vertrouwd netwerk

Zoals u ziet zijn er ongetwijfeld al een aantal contact momenten geweest tussen u en Cretel. Toch is het mogelijk dat de naam Cretel bij u geen belletje doet rinkelen. Dit komt grotendeels doordat Cretel prefereert om te werken met een dealernetwerk. Hierdoor komen zij heel weinig rechtstreeks in contact met de eindconsument.

Door dit dealernetwerk slaagt Cretel er wel in om een wereldspeler te zijn. Hun machines worden gebruikt bij de visboeren in Vietnam tot in logistieke bedrijven in de Verenigde Staten.

Gefocust op kwaliteit en betrouwbaarheid

Cretel identificeert zichzelf graag als een betrouwbare en kwaliteitsvolle partner:

“Onze focus is de kwaliteit en betrouwbaarheid van onze toepassingen, service en leveringen. Daarnaast hechten wij heel veel waarde aan de hygiënische meerwaarde die onze oplossingen bieden, zowel de verwerkings-, was- als droogsystemen.” – Guy Persyn, CEO Cretel

Ergonomische uitdagingen

Net als elk bedrijf had Cretel ook te kampen met enkele uitdagingen om te groeien tot wie ze vandaag zijn. Als producent van machines komt het bedrijf continu in contact met zware onderdelen, platen en dergelijke.

“Ook als werkgever willen wij uitblinken. Zo beseffen wij maar al te goed hoe belangrijk onze werknemers zijn. Daarom hechten wij enorm veel belang aan ergonomie” – Guy Persyn, CEO Cretel

Om de werknemers bij te staan in hun dagdagelijkse taken ging Cretel op zoek naar oplossingen. Gelukkig moesten ze niet heel ver zoeken.

“Eens we min of meer wisten wat we nodig hadden was het slechts een kleine stap om met Logitrans in zee te gaan. Zelf had ik al eens met Logitrans samengewerkt in een ander investeringsproject voor ATS Groep en die samenwerking is perfect verlopen.” – Guy Persyn, CEO Cretel

Over een tijdspanne van een kleine twee jaar werden drie lichte rolbruggen aangekocht en geïnstalleerd, waarvan er twee een speciale uitvoering waren. Cretel had eerst en vooral nood aan een hefsysteem om onderdelen op hun verspaningsmachines te plaatsen. De grote uitdaging hier was om met één oplossing het volledig machinepark te ontlasten.

Logitrans ging ambitieus te werk en realiseerde zo zijn langste lichte rolbrug. Het railsysteem overspande het volledig machinepark met een lengte van 50m. Daarin werden twee dwarsliggers met elk een kettingtakel gemonteerd.

Raillsysteem 50 x 14m bij Cretel

Om het machinepark vrij te houden, werd besloten om de volledige rolbrug te bevestigen aan het plafond. Hierdoor kon Cretel met één oplossing in het volledige machinepark componenten tillen tot 500kg.

Een volgende uitdaging voor Cretel situeerde zich rond hun lasersnijmachine. Cretel gebruikt dit toestel om metalen platen te verwerken tot onderdelen. Logitrans stak opnieuw de koppen samen met Cretel om hier een gepaste oplossing voor te vinden.

Hier werd geopteerd voor een unieke lichte rolbrug. De oplossing werd ontwikkeld om zo weinig mogelijk plaats in te nemen. Om hier aan te voldoen werd een kant bevestigd op palen op de grond, terwijl de andere kant werd bevestigd aan het dak.

Railsysteem TAWI bij CRETEL
Railsysteem TAWI bij CRETEL

Hierin werd opnieuw een kettingtakel ingehangen met een speciaal ontworpen tool zodat één medewerker eenvoudig een plaat van 150kg op de lasersnijmachine kan plaatsen.

Ten slotte werd nog een derde installatie geïnstalleerd. Hier was nood aan een hefsysteem om onderdelen te bewerken op werkbanken. Logitrans ontwikkelde hiervoor een compacte lichte rolbrug die volledig op de grond bevestigd is met kolommen. Deze installatie overspant al deze werkbanken en opnieuw werd geopteerd voor een kettingtakel om componenten tot 500kg te kunnen manipuleren.

Takelsysteem bij Cretel
Takelsysteem bij Cretel

“Uiteindelijk was een betere ergonomie voor onze werknemers prioriteit. Door samen te werken met Logitrans kregen wij een oplossing aangeboden die volledig voldeed aan onze verwachtingen. Naast ergonomie dragen deze oplossingen ook sterk bij aan de veiligheid bij ons op de werkvloer.” – Guy Persyn, CEO Cretel

De toekomstvisie

Tenslotte ziet Cretel de toekomst rooskleurig tegemoet. Ergonomie blijft een belangrijke pijler. Daarnaast werken ze ook steevast aan het uitbreiden van hun dealernetwerk en het vergroten van hun marktaandeel.

Hulp nodig...

Articles associés

ATS_kerstkaart_2022_Logitrans

Eindejaarssluiting

Tijdens de kerstperiode zijn wij gesloten vanaf 24-12-2021 tot en met 03-01-2022.
Man ledigt wit plastieken vat in een groot vat om bier te brouwen
3 min

Tilhulpmiddelen voor het uitkiepen van vaten

Heel veel bedrijven verzetten dagelijks enorme hoeveelheden vaten als grondstoffen voor hun eindproducten. Hoewel er veel genormeerde vaten zijn, is er toch nog een grote diversiteit aan vaten …
Palletkantelaar met pallet van zakken
5 min

Pallets overstapelen: do’s and don’ts

Hout bannen uit productie, een hot item als we spreken over hygiëne. Maar hoe gaan we om met het correct overstapelen van een overload aan inkomende goederen?