Bij Qualiphar is het manueel manipuleren van zware dozen verleden tijd.

Logo Qualiphar

Qualiphar, wie is dat?

Je hebt hoogstwaarschijnlijk al eens een tabletje genomen bij keelpijn of je ingesmeerd tegen de muggen? Veel kans dat deze producten afkomstig zijn van Qualiphar. Dit Belgische familiebedrijf is marktleider in heel wat voorschriftvrije geneesmiddelen, cosmetica, voedingssupplementen en andere gezondheidsproducten. Samen met hun eigen merk en talloze private labels streeft Qualiphar ernaar om mensen in meer dan 60 landen gezonder en gelukkiger te maken met hun farmaceutische producten van hoge kwaliteit.

“Uw gezondheid, onze prioriteit.”

Dat is de missie waar Qualiphar met veel trots achterstaat. De onafhankelijke speler op het vlak van gezondheid focust zich op onderzoek, ontwikkeling, productie en commercialisatie van gezondheidsproducten en geneesmiddelen. Enkele producten waar je zeker al van gehoord hebt zijn:

  • Hoest (Toularynx ®)
  • Keelpijn (Medica ®)
  • Ontsmetting/wondzorg (Cedium ®)
  • Voedingssupplementen (Biocure ®)
  • Insectenwerende producten (Mouskito ®)

Vandaag blijft Qualiphar zich verder specialiseren binnen de farmaceutische industrie en delen ze hun knowhow met derden om zich te positioneren als dé beste gezondheidspartner. Het familiebedrijf kent een onophoudelijke groei en deze ziet Qualiphar in de toekomst niet snel wijzigen.

De vestiging van Qualiphar, getrokken van de voorkant.
Vestiging Qualiphar

Een goede motor is het beste medicijn.

Naast het wereldwijde succes, wil Qualiphar ook hun steentje bij dragen aan de maatschappij en natuur. Ze zoeken voortdurend nieuwe manieren om het milieu te beschermen en hun impact te reduceren. Zo hebben ze al talloze acties ondernomen zoals het inrichten van bijenkasten, vergroening van het wagenpark en sinds 2019 zelfs het openen van een eigen windmolenpark. Op deze manier willen ze hun bijdrage leveren tot de verbetering van onze planeet.

Naast het milieu, beseft Qualiphar ook het belang van hun werknemers. Zij vormen namelijk de draaimotor van de gezondheidsonderneming en geloven in het principe: “Uw onderneming is zo sterk als de zwakste schakel”. Hiermee streven ze ernaar om het welzijn en de gezondheid optimaal te houden.

“Tevreden en gezonde werknemers komen liever werken en zijn productiever. Zij vormen de bron van ons succes, dus het is van groot belang dat ze zich goed voelen en met vol enthousiasme mee willen werken aan onze toekomst.” – beaamt Jan-Karl Verlinden, Supply Chain Manager bij Qualiphar

Belemmering van het welzijn

Hoewel het welzijn van het personeel primeert voor Qualiphar, hadden ze te kampen met een probleem dat voor vele ondernemingen niet onbekend is. Binnen hun productie moeten er namelijk vaak zware dozen gemanipuleerd worden. Deze dozen kunnen tot 20 kg wegen en dit vraagt bijgevolg zware fysiek inspanningen van de werknemers.

Aangezien deze inspanningen vrij intensief werden uitgevoerd, konden enkel de sterkere werknemers deze taak uitvoeren. Maar zelfs bij deze operatoren leidde dit na meerdere jaren tot rug- en schouder klachten. Qualiphar erkende dit probleem en wou een oplossing vinden waarbij er slechts één operator, ongeacht de fysieke kracht, nodig is om alle dozen te verplaatsen, maar ook dat deze zich niet moet overbelasten om de taak te vervolledigen.

Het kruisen van onze paden

Na een zoekactie op het internet kwam de geneesmiddelenfabrikant bij Logitrans terecht. Om onze producten en kwaliteit onder de loep te nemen, brachten ze bij ons kantoor in Drongen een bezoek. Na een uitgebreide demonstratie, voelden we een goede match en besloten we samen hun probleem onder handen te nemen.

Het ging over twee situaties. Als eerste moeten de toegekomen dozen verplaatst worden naar enerzijds de transportband voor de detail picking, of anderzijds in een grotere doos geplaatst worden. Hierbij moesten de werknemers continu heffen, wat op termijn zwaar begon door te wegen.

We opteerden ervoor om ondersteuning te bieden met een snel vacuüm hefsysteem met een pistoolgrip. Op deze manier is slechts één werknemer benodigd om de dozen te verplaatsen, zonder dat dit ten koste gaat van zijn eigen gezondheid. Het zware gewicht is hierdoor verschoven van de werknemer naar het vacuümsysteem.

Qualiphar Operatrice vult grote dozen om naar de detailpicking te sturen.
Eenvoudig dozen vullen met de snelle vacuümheffer.

De snelle vacuümheffer werd gemonteerd aan een railsysteem van 10 x 3 meter. Hierdoor beschikken de werknemers over een vrij werkbereik van iets meer dan 25m². De rails werden bevestigd aan een overhangende constructie op 2 palen, wat ervoor zorgde dat zo weinig mogelijk plaats in het magazijn verloren ging.

Speciale constructie om zo weinig mogelijk plaats te verliezen.

De hierboven vernoemde dozen kwamen vervolgens toe bij het eindstation, waarbij de pakketten op correcte palletten moesten geplaatst worden. Geen evidente opdracht wetende dat dozen al snel enkele tientallen kilo’s kunnen wegen. Ook hierbij opteerden we voor een vacuümhefsysteem. Hierdoor was Qualiphar in staat om het volume in dozen aanzienlijk te verminderen doordat ze meer dozen in dozen konden plaatsen. Hoewel dit vroeger te belastend zou zijn voor de werknemers, is dit voor deze oplossing kinderspel.

Reacties van de werknemers

Qualiphar operator tilt witte dozen met het multifunctioneel vacuümhefsysteem.
Multifunctionele vacuümheffer met zuigvoet voor dozen.

Initieel waren de werknemers wat twijfelachtig en sceptisch over het gebruik van de vacuüm hefsystemen. Ze vonden het lastig om de controle te geven aan een toestel waarvan ze niet concreet weten wat het doet en hoe het gaat reageren. Hoewel ze ermee aan het experimenteren waren, gaven ze toch nog de voorkeur aan de zaken manueel uit te voeren.

Nadat ze echter de techniek in de vingers hadden, zagen ze de echte meerwaarde ervan in. Ze konden hun taken sneller uitvoeren en dit zonder dat het ten laste gaat van hun fysieke gezondheid. Daarnaast stelden ze het op prijs dat Qualiphar actief op zoek ging naar een oplossing voor de belastende taak. Dit heeft een positieve invloed gehad op hun algemene tevredenheid en het Belgische familiebedrijf merkt dat zich dit vertaald heeft in een hogere productiviteit. In de plaats van om het half uur even een bondige pauze te moeten nemen voor het lichaam wat rust te geven, kunnen de operatoren nu constanter werken.

Gevolgen van de oplossing

Naast de productiviteit hebben de twee vacuümsystemen nog interessante voordelen met zich meegebracht. Qualiphar was nu in staat om kleinere dozen in grotere dozen te plaatsen die beter afgestemd waren aan de afmetingen van een pallet.

Op deze manier konden ze elke pallet een niveau hoger bouwen en slaagden ze erin om bij transport meer het laadvolume van de vrachtwagen te benutten. Zo kon de gezondheidsonderneming het transportverkeer optimaliseren en staan ze weer een stapje verder bij het streefdoel om hun milieu impact te minimaliseren.

Het begin van een mooi verhaal

Ondertussen is Qualiphar al reeds enkele maanden aan de slag met de vacuümheffers en kunnen de werknemers het zich niet meer anders voorstellen.

 “Dit was de opstart met ergonomische toestellen, maar hierbij stopt het zeker niet. Naarmate we blijven groeien, willen we meer inzetten op deze producten om elke zware fysieke taak te ontnemen. Onze werknemers vormen de basis van ons succes en verdienen de nodige aandacht en toewijding om hun welzijn op de bovenste plank te plaatsen.” – Jan-Karl Verlinden

Wij zijn alvast benieuwd welke toekomstige samenwerkingen we nog gaan uitvoeren!

Hulp nodig...

Articles associés

ATS_kerstkaart_2022_Logitrans

Eindejaarssluiting

Tijdens de kerstperiode zijn wij gesloten vanaf 24-12-2021 tot en met 03-01-2022.
Man ledigt wit plastieken vat in een groot vat om bier te brouwen
3 min

Tilhulpmiddelen voor het uitkiepen van vaten

Heel veel bedrijven verzetten dagelijks enorme hoeveelheden vaten als grondstoffen voor hun eindproducten. Hoewel er veel genormeerde vaten zijn, is er toch nog een grote diversiteit aan vaten …
Palletkantelaar met pallet van zakken
5 min

Pallets overstapelen: do’s and don’ts

Hout bannen uit productie, een hot item als we spreken over hygiëne. Maar hoe gaan we om met het correct overstapelen van een overload aan inkomende goederen?