Houtshop Van der Gucht kiest voor ergonomie en efficiëntie

Houtshop Van der Gucht is binnen de houtsector een gekende naam. In 2018 ging de houthandel op zoek naar een ergonomische manier om houten platen te manipuleren. Bij hun zoektocht  kwamen ze uit bij Logitrans Handling. Samen met enkele andere leveranciers zijn wij er in geslaagd om het welzijn van hun personeel te verbeteren en tegelijkertijd de efficiëntie en productiviteit in de schrijnwerkerij een boost te geven. Lees hier meer over het gerealiseerde project tussen Houtshop Van der Gucht en Logitrans Handling.

Volgende zaken komen aan bod binnen deze case:

  • Houtshop van der Gucht: wie zijn ze en wat doen ze?
  • Een houtbedrijf met het hart op de juiste plaats
  • Meer efficiëntie en ergonomie in de schrijnwerkerij
  • Identificatie van de uitdagingen
  • Een complex project met mooie resultaten
  • Mooie toekomstperspectieven

Veel leesplezier!

Houtshop van der Gucht: wie zijn ze en wat doen ze?

Een succesverhaal waar veel bedrijven slechts over durven dromen. In vier generaties groeide Houtshop Van der Gucht van een bescheiden mandenmakersbedrijf uit tot een volwaardige houthandel. Vier generaties waarbij de liefde voor hout in al zijn facetten werd doorgegeven van vader op zoon.

Logo Van Der Gucht

Vandaag is Houtshop Van der Gucht uitgegroeid tot een matuur houtbedrijf dat ongeveer 50 medewerkers te werk stelt. Om de klanten een optimale ervaring te bieden, beschikt de houtshop over een transportdienst, een advieszone, een goed gevuld magazijn, een uitgebreide schrijnwerkerij en als kers op de taart een eigen winkel met een prachtige showroom.

Het bedrijf is gevestigd in Temse en genoot tot voor kort vooral van regionale bekendheid. Sinds 2016 zorgt de website echter voor de nodige traffic van én naar de verste uithoeken van België. Dit gegeven werd nog eens versterkt sinds de start van online verkoop vorig jaar.

Naast hout, vind je ook het nodige materiaal om het te verwerken in de uitgebreide winkelzone: van elektrisch gereedschap tot verf en houtveredeling. De showroom toont een mooi assortiment aan deuren, vloeren, gevelbekleding, terrassen en andere aanverwanten. Daarnaast is er een uitgebreide sectie met timmerhout in alle vormen en maten waarvan de vakman en de betere doe-het-zelver van zullen watertanden.

Houtshop beschikt over twee schrijnwerkerijen. Enerzijds kunnen hout en platen worden verzaagd, gefreesd en/of afgeplakt volgens de wensen van de klant. Anderzijds worden materialen verwerkt tot plaatsklare pakketten op maat, naar het kastontwerp van een professionele of particuliere klant. Ook deuren worden op maat gemaakt, niet alleen qua afmetingen, maar ook met de nodige slot- en scharnierboringen. Voor de afwerking kan het advies en materiaal worden gevonden in de winkelzone.

Een houtbedrijf met het hart op de juiste plaats.

Dat Houtshop Van der Gucht een bedrijf is met een groot hart hoeven we niet onder stoelen of banken te steken. Vol enthousiasme hebben ze in het verleden al acties op poten gezet om hun steentje bij te dragen aan benefietacties zoals de Warmste Week.

Bovendien worden jaarlijks tal van goede doelen gesponsord. Maar ook voor de medewerkers is er de nodige aandacht. Zo staan mentaal en fysiek welzijn centraal. Door de nodige middelen te voorzien en een ergonomische manier van werken te stimuleren, werd een aangenamere werkomgeving gecreëerd waarin medewerkers op een meer efficiënte en fysiek minder belastende manier aan de slag kunnen.

Meer efficiëntie en ergonomie in de schrijnwerkerij

Houtshop investeerde enkele jaren geleden fors in de uitbreiding van de schrijwerkerij, met het oog op ergonomie en efficiëntie. Een geautomatiseerd platenmagazijn domineert de ruimte om computergestuurd overal in de schrijnwerkerij het nodige plaatmateriaal te kunnen afleveren op de juiste locatie.

Daarnaast werd het aantal CNC-machines uitgebreid, waardoor méér én preciezer zaagwerk kon worden gegarandeerd. CNC staat voor Computerized Numerical Control en is in essentie een computer gestuurde machine die men aanwendt in allerhande productieprocessen.

Van de twee CNC-machines in de schrijnwerkerij, wordt er één beladen door het automatisch platenmagazijn. De andere machine kan enkel worden beladen door de operatoren zelf. Dit is een fysiek zware en moeilijke taak gezien het gewicht en formaat van de houten platen. Om het manueel werk tot een minimum te beperken, wendde Houtshop zich tot Logitrans voor een ergonomische oplossing.

Identificatie van de uitdagingen

Prowood beurs

Houtshop Van der Gucht kwam voor het eerst in contact met Logitrans op de Prowood houtbeurs in 2018. Op vraag van de houthandel maakte Logitrans ter plaatse een werkpostanalyse, waar direct enkele uitdagingen werden geïdentificeerd:

  • Het magazijn laadt de ene machine van bovenaf waardoor de rails er niet boven mogen komen
  • De CNC-machines staan onder het magazijn waar slechts een beperkte ruimte is
  • De afstand tussen de CNC-machines was behoorlijk groot

Na een grondige analyse bleek een vacuüm hefsysteem met een telescopisch railsysteem de beste oplossing. Deze rails werden bevestigd aan de onderkant van het platenmagazijn. Ook voor Logitrans was dit ook een uitdaging omdat dit het eerste project was waar het railsysteem uitschoof in de lengte van de hoofdrails.

Een complex project met mooie resultaten

Dankzij deze installatie is het mogelijk om met het vacuüm hefsysteem buiten het railsysteem te treden. Hierdoor kan het zuigsysteem het plaatmateriaal optillen en boven op de CNC-machines plaatsen waarbij toch niet in de weg hangt van het automatisch bevoorradingssysteem.

Door de installatie onderaan het platenmagazijn te hangen kon Van der Gucht bovendien plaats besparen. Hierdoor moest Logitrans niet met kolommen werken om het railsysteem op te plaatsen. Uiteindelijk is de samenwerking tussen de Houtshop en Logitrans heel vlot verlopen. Van analyse tot de uiteindelijke installatie werd voldaan aan de verwachtingen en werd een degelijke opleiding gegeven aan de operatoren.

Mooie toekomstperspectieven

Voor Houtshop ziet de toekomst er vooral mooi uit. Corona heeft weinig negatieve impact gehad, aangezien professionele klanten volop zijn kunnen blijven doorwerken en ook de particulieren thuis aan het klussen gingen. Een trend die hoogstwaarschijnlijk wel nog even zal blijven duren. Daarnaast wilt de houtshop ook blijven investeren in ergonomie om het welzijn van hun medewerkers te verbeteren. Hier zijn zeker nog potentiële samenwerkingsmogelijkheden met Logitrans bij.

Hulp nodig...

Articles associés

ATS_kerstkaart_2022_Logitrans

Eindejaarssluiting

Tijdens de kerstperiode zijn wij gesloten vanaf 24-12-2021 tot en met 03-01-2022.
Man ledigt wit plastieken vat in een groot vat om bier te brouwen
3 min

Tilhulpmiddelen voor het uitkiepen van vaten

Heel veel bedrijven verzetten dagelijks enorme hoeveelheden vaten als grondstoffen voor hun eindproducten. Hoewel er veel genormeerde vaten zijn, is er toch nog een grote diversiteit aan vaten …
Palletkantelaar met pallet van zakken
5 min

Pallets overstapelen: do’s and don’ts

Hout bannen uit productie, een hot item als we spreken over hygiëne. Maar hoe gaan we om met het correct overstapelen van een overload aan inkomende goederen?