Blog

Monteren van rollen op verpakkingsmachines

Bij de aankoop of installatie van een verpakkingsmachine, staan nog veel betrokkenen niet stil bij de gevolgen die het sleuren met rollen met zich meebrengen voor de operatoren.

Eén van de stellingen die we hier vaak te horen krijgen is de volgende:

“Wij werken ergonomisch, want wij hebben het gewicht van onze rollen aangepast zodat deze heel goed manueel te behandelen zijn.”

Op zich is met die opvatting niets verkeerd. Een rol van 25 kg is uiteraard veel makkelijker te hanteren dan een rol van 50 kg. Maar op het einde van de rit zal diezelfde operator dubbel zoveel rollen moeten hanteren. Op het einde van de dag heeft de operator eenzelfde tonnage aan gewicht verzet. Dus zijn er nog steeds heel wat risico’s op chronische letsels aan rug en schouders. Bovendien kost deze ingreep ook handenvol geld, want voor eenzelfde productie-output heeft men dubbel zoveel handelingen nodig.

Het is dus een uitgemaakte zaak dat een goede investering in een tilhulpmiddel zowel de ergonomie als de efficiëntie van het bedrijf stimuleert.

Voor elke heftoepassing een oplossing

Maar hoe beginnen we daar nu aan? Wat is nu de beste oplossing voor uw machine? Er is een brede variëteit aan verpakkingsmachines op de markt met heel veel diversiteit in rollen handling. We zien meer en meer dat de producenten van verpakkingsmachines zelf op deze nood inspelen. Of men maakt zelf een hefwagen, of men bouwt een manipulatietool aan de verpakkingsmachine zelf.  

Vooraleer op de opties van de machinefabrikanten in te tekenen is het best even te overleggen met een firma gespecialiseerd in rollen handling. Een manipulatietool bouwen aan iedere lijn is een grote investering. Vaak ook een onnodige investering die op een veel eenvoudigere manier kan worden opgelost.

Daarnaast zien we ook dat meegeleverde hefwagentjes heel log zijn in vergelijking met de toepassing waarvoor die gebruikt wordt. Daardoor moet veel meer ruimte voorzien worden. De optimale benutting van die ruimte is net primordiaal voor iedere fabriek.

Logitrans Handling, met meer dan 20 jaar ervaring, kan u in dit proces bijstaan met raad en daad. Het maakt niet uit of het om een bestaande of een nieuwe verpakkingsmachine gaat. Hieronder alvast enkele oplossingen die geïmplementeerd kunnen worden.

2 soorten rollen handling

In grote lijnen kunnen we op het vlak van rollen handling twee soorten verpakkingsmachines onderscheiden. Enerzijds zijn er de rollen die langs de zijkant van de machine over een as geschoven worden en anderzijds zijn er de machines waarbij de rol achteraan de machine gemonteerd wordt. beide systemen kunnen ook op één verpakkingsmachine voorkomen, bijvoorbeeld wanneer zakken gemaakt worden en er ook geëtiketteerd moet worden.

Rollen aan de achterkant van de verpakkingslijn

Wanneer rollen aan de achterkant van de machine gemonteerd worden, komt er meestal een losse as aan te pas (al kan het ook zijn dat deze aan één zijde vast hangt aan de machine). De mogelijkheden voor vlotte manipulatie zijn hier legio.

Rollen tot 40 kg

Voor gewichten tot 40 kg volstaat een wagentje met v-blok om de rollen met de as op de machine te plaatsen. Normaal gesproken staan deze eye-to-sky op de pallet en dit gewicht kan nog gemakkelijk en veilig rechtstreeks op de v-blok plateau van het toestel gekanteld worden.

Rollen tot 120 kg

Wanneer we spreken over rollen tot 120 kg is dit een ander verhaal. Door het zware gewicht en de logge omvang van deze rollen kunnen deze uit de handen glippen met een ongeval tot gevolg.

Twee alternatieven kunnen hiervoor ingezet worden. Enerzijds de PRO100 Easysqueeze, waarbij de rol aan de buitenkant kan geklemd en gekanteld worden.

Maar eigenlijk zijn we een grotere fan van het coregrippersysteem. Deze tool biedt de mogelijkheid om in de kern te grijpen en de rol moeiteloos in het center te kantelen. Geen risico op schade aan de folie en volledige ergonomie.

Om de oplossing volledig compleet te maken, kan je de rollen op een centrale locatie stockeren, en de coregripper monteren op een takelsysteem in een kolomzwenkkraan of kraanbaansysteem

Lees zeker eens het verhaal van frietproducent Clarebout of bekijk ineens het filmpje voor meer uitleg over deze oplossing.

Case Clarebout
Of klik hier voor het filmpje.

Rollen tot 500 kg

Ook voor zwaardere rollen zijn er mogelijkheden. De problematiek van het kantelen stelt zich hier minder omdat deze zich in het algemeen reeds horizontaal op de pallet bevinden. In dat geval kan een al dan niet aangepaste reel lifter reeds de oplossing zijn.

Toch nog kanteling nodig? Ook de reel rotator kan rollen tot 500 kg kantelen

Rollen aan de zijkant van de verpakkingslijn

Veel verpakkingsmachines bevatten een as waarover de rol geschoven moet worden. Bovenvermelde toestellen zijn in dat geval niet altijd de aangewezen oplossing.

Vormtrechters tillen

Waar verpakkingsmachines zijn, zijn ook componenten. en die componenten vergen onderhoud of vervanging. De vormtrechter is daarvan een voorbeeld. Een vormtrechter of vormschouder trekt de vorm in de zak voor de machine de zak vult met de geproduceerde goederen. Door diversiteit in het productieproces worden deze vormschouders regelmatig gewisseld.

Hulp nodig...

Gerelateerde artikels

1 min

Fijne feestdagen!

We kijken uit naar 2024 en zijn benieuwd naar de vele nieuwe opportuniteiten die het nieuwe jaar te bieden heeft!
25 jaar logitrans

25 jaar Logitrans Belgium

Dit jaar wordt een feestjaar voor Logitrans Belgium want in 2023 bestaan we 25 jaar! Reeds 25 jaar bieden we ergonomische tilhulpen op maat voor tal van klanten.