Tilhulpmiddelen voor het uitkiepen van vaten

Heel veel bedrijven verzetten dagelijks enorme hoeveelheden vaten als grondstoffen voor hun eindproducten. Hoewel er veel genormeerde vaten zijn, bestaat er toch een grote diversiteit aan vaten op de markt. Dit gaat van kleinere jerrycans, 60L-vaten, tot zelfs 200L-vaten om er maar een paar op te noemen.

Hoe je het ook draait of keert, op een gegeven moment moet de inhoud van dat vat leeggekiept worden in een ander recipïent. Dit kan gaan om een IBC of een silo. Het is de uitdaging om het juiste tilhulpmiddel te kiezen die het meeste past bij uw omgeving. Dit artikel geeft alvast enkele ideeën en mogelijkheden voor uw toepassing.

Voorzetapparatuur op heftruck

Op het eerste zicht lijkt het gemakkelijkst om een vat te kantelen op de lepels van de heftruck en zo het vat leeg te laten lopen. Een manier van werken dat nog vaak voorkomt, maar waar heel wat ergonomische en veiligheidsrisico’s aan verbonden zijn. Men moet eerst manueel de 250 kg overduwen op de vorken. Dit kan klachten aan schouders en rug veroorzaken. Daarnaast is het niet vanzelfsprekend (lees: onmogelijk) om de 250 kg op een veilige manier te begeleiden, waarbij vroeg of laat een vat verkeerd kan vallen.

Misschien nog een groter probleem voor veel bedrijven is dat op die manier het vat onmogelijk gedoseerd kan leeggemaakt worden. Voorzetapparatuur op de heftruck is dan een alternatief.

Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven geen heftrucks willen inzetten om de vaten te gaan kantelen. Eerst en vooral is er het veiligheidsrisico. Daar waar veel heftrucks rijden is er een groter risico op (zware) ongevallen. Bovendien moet iedere vorkheftruckchauffeur een certificaat op zak hebben.

Maar ook ruimte, of eerder het gebrek eraan, kan een rol spelen. De draaicirkel van heftrucks is immers een stuk groter dan die van pakweg een meeloopstapelaar.

Manuele vatenkantelaar

Het alternatief is een manuele vatenkantelaar gemonteerd op een stapelaar. Ideaal wanneer steeds dezelfde genormeerde vaten leeggekiept worden. Deze vatenkantelaar heeft een veel kortere draaicirkel dan een heftruck. Daardoor kan ze dus in compacte ruimtes ingezet worden.

Multi drum turner

Wanneer je als bedrijf heel veel verschillende vaten moet kantelen is de multi drum turner nog een beter alternatief. Deze is instelbaar op zowel heel kleine vaten als de zwaardere 200L-vaten. Met een capaciteit tot 350 kg kan dit dus ruim ingezet worden.

Easysqueeze voor lichtere vaten

Wanneer u alleen met lichtere vaten werkt, is het beter om een nog lichter wagentje te voorzien. de PRO100 Easysqueeze komt hiervoor in aanmerking.

Vacuümheffer voor vaten

Een vacuümheffer is ook een goed alternatief tilhulpmiddel om vaten om te draaien of uit te kippen. Grote voordeel is dat dit aan een ophangsysteem bevestigd wordt.

Vier vaten op pallet

Wanneer 200L-vaten per 4 op een pallet geleverd worden is het onmogelijk om deze op te nemen met eender welke vatenkantelaar. Een manueel stapelaartje met papegaaiebek kan als simpele tussenoplossing om de vaten van de pallet te halen.

Wilt u advies over het uitkiepen van vaten? Neem gerust contact op voor meer informatie.

Hulp nodig...

Relevante artikels

Man ledigt wit plastieken vat in een groot vat om bier te brouwen
3 min

Tilhulpmiddelen voor het uitkiepen van vaten

Heel veel bedrijven verzetten dagelijks enorme hoeveelheden vaten als grondstoffen voor hun eindproducten. Hoewel er veel genormeerde vaten zijn, is er toch nog een grote diversiteit aan vaten …
Palletkantelaar met pallet van zakken
5 min

Pallets overstapelen: do’s and don’ts

Hout bannen uit productie, een hot item als we spreken over hygiëne. Maar hoe gaan we om met het correct overstapelen van een overload aan inkomende goederen?
rollen handling
5 min

Monteren van rollen op verpakkingsmachines

Bij de aankoop of installatie van een verpakkingsmachine, staan nog veel betrokkenen niet stil bij de gevolgen die het sleuren met rollen met zich meebrengen voor de operatoren.